Wij zetten ons elke dag in om onderwijs van kwaliteit te bieden. Onderwijs dat zich laat inspireren door wetenschappelijk onderzoek en dat aansluit bij onze leerlingen. Bij hoe zij leren. Vanaf de eerste schooldag letten we op wat elk kind nodig heeft en stemmen we daarop af. We hebben zowel in de klas als buiten de klas een goed aanbod voor wie meer uitdaging of meer ondersteuning nodig heeft.
We bieden veel structuur en begeleiding en dagen de kinderen uit om steeds zelfstandiger aan de slag te gaan. Om het zelf te doen. We leren door te ervaren en te doen, al spelend en proberend.
We evalueren de opbrengsten van ons werk regelmatig. We hebben hoge verwachtingen van de kinderen, omdat wij geloven dat God veel in hen heeft gelegd! Waar nodig doen we interventies op individueel of groepsniveau. Ons onderwijs is daarom voortdurend in ontwikkeling.
Waar het past bij onze identiteit en onderwijsvisie sluiten we graag aan bij projecten in Hilversum en omgeving om de bredere ontwikkeling van onze leerlingen te stimuleren.
Rekenen
Bij rekenen werken we op De Wegwijzer met de methode ‘Pluspunt’. We zijn enthousiast over deze methode omdat het een duidelijke structuur heeft en aansluit bij de belevingswereld van leerlingen. De methode differentieert in niveaus en past zich tot op een bepaalde hoogte aan de vorderingen van individuele leerlingen. Wij gebruiken Pluspunt voornamelijk op papier, omdat we het belangrijk vinden om de gebruikte strategie te zien van de leerlingen. Na verwerking op papier is er nog een verwerking digitaal, het voordeel hiervan is dat deze op eigen niveau is. De toetsing is digitaal.
Taalonderwijs
Voor taal, spelling en begrijpend lezen werken we in de groepen 4 t/m 8 met de methode Staal 2.0: een methode die spelling en grammatica combineert. De methode werkt per schooljaar met acht thema’s van vier weken. In de eerste twee weken bouwen kinderen kennis op, die ze vanaf week drie toepassen tijdens het maken van een eindproduct (bijvoorbeeld: het schijven van een betoog). Staal 2.0 biedt oefeningen op drie niveaus en ook in de instructie wordt gedifferentieerd. In de instructie wordt gebruikgemaakt van modeling: het hardop voordoen in de les. Want goed voorbeeld doet goed volgen. Kinderen werken in Staal met bronnen, teksten en foto’s die ze ook buiten de klas tegen kunnen komen. Zo gaat taal echt leven. Het fijne aan de 2.0 versie van Staal is dat hierbij ook begrijpend lezen wordt aangeboden, zo combineren we diverse vakken rondom hetzelfde thema. We vullen het begrijpend lezen nog aan door lessen nieuwsbrief/rijke teksten, omdat we het belangrijk vinden om de vaardigheden rondom begrijpend lezen goed te oefenen.
In groep 3 maken we gebruik van de methode ‘Veilig Leren Lezen’. Deze methode is een bekende naam in onderwijsland, generaties hebben leren lezen dankzij deze methode. Toch zijn ze blijven vernieuwen is sluit de huidige versie ook aan bij de belevingswereld van onze leerlingen uit groep 3.
Identiteit
De Wegwijzer heeft de Bijbel als basis. Dat willen we in alles laten merken. Soms gebeurt dat in de ‘gewone’ lessen: bij de rekenles kunnen we ons bijvoorbeeld verbazen over hoe mooi de structuur en logica is die God in deze wereld heeft gelegd.
Bij andere lessen is de identiteit meer op de voorgrond aanwezig. U kunt dan denken aan het dagelijkse Bijbelverhaal of gesprek over een Bijbels thema en het zingen van liederen. Dit Bijbelonderwijs geven we vorm met de methode Levend Water. Deze methode wordt gebruikt in zowel gereformeerd als evangelisch basisonderwijs. In deze methode maken onze leerlingen ook kennis met andere geestelijke stromingen.
Kleuteronderwijs
Ons kleuteronderwijs vormt de basis van ons onderwijs. Wij vinden het belangrijk dat de kleuters leren door te doen: ga op ontdekking, leer spelenderwijs. Omdat wij dit zo belangrijk vinden gaan de kleuters bij ons ook dagelijks naar school van 08.30-14.00 uur. We maken als leerlingvolgsysteem gebruik van ParnasSys Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind. Rekenen doen wij met actieve spellen en werkvormen met behulp van ‘Met Sprongen Vooruit’. Om extra uitdagende en boeiende lessen te creëren maken we gebruik van Kleuterplein & Kleuteruniversiteit.
Meer- en hoogbegaafden
Op De Wegwijzer hebben we te maken met een populatie waar veel leerlingen meer- of hoogbegaafd zijn. Wij vinden het belangrijk dat ook deze leerlingen tot leren komen. We bieden extra uitdagend werk met behulp van sprinters (rekenen), denken over taal (taal) & languagenut (vreemde talen). Naast het aanbod in de groep hebben wij ook een denk- en groeilab buiten de groep, wekelijks vormgegeven door onze HB-specialist.
Thematisch onderwijs
We onderscheiden ons van andere scholen met de methode ‘Blink Wereld’. Bij deze methode werken we telkens een aantal weken aan één thema. Binnen dit thema laten we alle zaakvakken naar voren komen: aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. De kinderen zien zo hoe alles met elkaar verbonden is. We stimuleren de leerlingen rondom onderzoekend leren. Vanuit een intrinsieke motivatie leer je het meest, daarom maken we de leerling nieuwsgierig en enthousiast voor het thema.
We proberen per groep 3x per jaar een activiteit rondom Kunst & Cultuur te ondernemen, voor zover mogelijk gekoppeld aan het Blink thema. Als school doen we ook 2x per jaar een schoolbrede afsluiting van het Blink thema; zo kunnen alle ouders (en anderen) zien wat wij allemaal geleerd hebben.
Bewegingsonderwijs
Bewegingsonderwijs is in deze tijd extra belangrijk vinden wij als school. Bewegen en sporten draagt bij aan gezondheid en motoriek maar ook aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. De basisschool is een belangrijke plek om voldoende en met plezier bewegen, onderdeel te laten worden van het gewone leven. Al onze leerlingen van De Wegwijzer krijgen daarom 2x per week les van een vakleerkracht bewegingsonderwijs. Het fijne is dat we geen reistijd hebben naar een gymzaal, wij hebben namelijk een eigen gymzaal bij ons op school!
Engels
Van groep 1 tot en met groep 8: alle kinderen op De Wegwijzer krijgen les in de Engelste taal. Daarbij hebben we aandacht voor zowel het spreken en luisteren als het lezen en schrijven. De lessen worden – regelmatig volledig in het Engels – door de eigen leerkracht gegeven. Het spreken van Engels kan best spannend zijn. Zeg ik het wel goed? Wat klinkt het gek! Door kinderen veel te laten oefenen met spreken en luisteren nemen we deze drempel stukje bij beetje weg. Naast zelfontworpen leer- en werkvormen maken we gebruik van de methode ‘Stepping Stones’.
Sociaal emotionele ontwikkeling
Op De Wegwijzer werken wij vanuit de Kanjertraining omdat wij het welbevinden van de leerlingen op de eerste plaats hebben staan. Kinderen komen tot leren als zij goed in hun vel zitten. Een goede relatie met medeleerlingen en de eigen groepsleerkracht is hierbij van groot belang. De eerste zes weken van elk nieuw schooljaar wordt daarom veel aandacht besteed aan groepsvorming. We noemen dit ook wel de “Gouden Weken”. Verder hechten we eraan dat onze leerlingen sociaal vaardig zijn. Om hier gericht aan te werken gebruiken we de Kanjertraining. Deze training is één van de sociale methoden die door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) positief zijn beoordeeld: het is duidelijk dat deze methode een goede invloed op het sociaal klimaat heeft. We maken vanuit de Kanjertraining ook gebruik van de KanVas vragenlijsten.
Seksuele vorming
Elk jaar doen we mee met de Week van de Lentekriebels. Aan de hand van de methode Wonderlijk Gemaakt besteden we aandacht aan de relationele en seksuele vorming. Lichamelijke veranderingen, normen en waarden, weerbaarheid en seksualiteit in onze maatschappij: Wonderlijk Gemaakt leert kinderen en jongeren op een goede manier om te gaan met seksualiteit met de Bijbel als richtlijn en verwondering richting de Schepper en richting elkaar.